Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2020 18:05 - Жерар Пике- футболистът бизнесмен
Автор: zona14 Категория: Спорт   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Жерар Пике е един от стълбовете в отбраната на Барселона и Испания през последното десетилетие. Титлите, които е спечелил като играч са феноменални: 

  • Световен и Европейски шампион;

  • Европейски шампион до 19 години

  • 4 Шампионски лиги;

  • Шампион на Англия; 

  • 8 пъти шампион на Испания; 

  • 6 пъти носител на Купата на Испания; 

  • 6 пъти носител на Суперкупата на Испания; 

  • 3 пъти носител на Световната клубна титла; 

  • 3 пъти носител на Суперкупата на УЕФА;

  • носител на Суперкупата на Англия,

  • носител на Купата на Лигата на Англия 

През последните няколко години защитникът усилено се стреми и към финансовите върхове, изграждайки постепенно и усърдно своята бизнес империя.  Учи икономика в каталунското бизнес училище ESADE и бизнес курсове в Харвард, а след това прилага знанията си на практика - основава холдинга Космос- футболни и тенис инициативи и малко, засега производство.

Най-важните бизнес дела на Жерард започват през 2017 г., когато основава Космос Холдинг.  Първият голям проект е документален филм за "болезнените мисли" на Антоан Гризман и решението му да остане в Атлетико Мадрид. 


image
Кадър от документалния филм за трудния избор на Гризман за оставането му в Атлетико Мадрид

 През декември 2018-а Пике закупува футболния клуб Андора(Меси и Фабрегас имат символично участие като акционери в клуба), който в момента се намира в “Секунда дивисион- Б”, като начертаният път пред клуба е участие в “Ла Лига”. Пике няма официална позиция в Андора, но той контролира процеса, помага с контактите си и дава съвети. 


image


image

 


Бизнес начинанията на Пике обхванаха и света на тениса. Неговата компания стана основен инвеститор в Купа Дейвис. 

image

Работя по него 24/7. Това е проект от целия ми живот, и мисля, че сме на правилния път. Когато имате мечта, трябва да се борите за нея ”, -говори с Пике за Купата Дейвис.


Може би заради това си начинание каталунецът приключи кариерата си в испанския национален отбор. Той обяви това през август 2018 г. - и през следващите три месеца прелетя 46 772 километра, използвайки паузи за мачовете на националните отбори. 

 
През август Пике беше в Орландо, където одобриха проекта на актуализирания турнир. През септември той летя за Ню Йорк, където изгледа финалите на US Open и се договори за датите на Купа Дейвис. През октомври каталунецът замина за Шанхай - срещна се с лидерите на ATP и Новак Джокович, преизбран за председател на Съвета на играчите, за по-нататъшно обсъждане на Купа Дейвис.
 

image


В интервю за “El Pais”, Пике заяви, че няма достатъчно време на фона на реформите за Купа Дейвис. "Едва имам 4-5 часа да спя"- обясни защитникът.   Сънят е важна част от възстановяването на един спортист, затова Жерар е критикуван. В разговор с “Мундо Депортиво” футболистът даде да се разбере, че спи 10 часа преди и след мачовете. 

Финалният турнир за Купа Дейвис се проведе от 18 до 24 ноември в Мадрид. Комбинирайки бизнес и футбол, Пикет понякога е гледал тенис мачове в хотела, в който Барселона отсяда преди мач. 

Футболът и тенисът се покриха възможно най-много на 23 ноември: Барса имаше гостуване срещу Леганес, а полуфиналите в Купа Дейвис бяха същия ден, финалите на следващия. Пике като идеолог просто не можа да пропусне закриването на турнира.

Пике имаше голям късмет, че разстоянието между Леганес и Мадрид е около 20 километра. На 22 ноември Пике бе на мачовете за купа Дейвис, на 23-и излезе срещу Леганес и игра 90 минути, веднага след мача замина за тенис турнира и остана в Мадрид, за да бъде на финала на 24 ноември.

 

„В Барселона играя и тренирам всеки ден, но когато имам два или три почивни дни, летя например за Ню Йорк. В крайна сметка е важно да разговаряте с хората: изслушвайте всички, особено играчите, за да видите от какво се нуждаят, какво искат и как да увеличите конкуренцията “, обяснява Пике.

Но понякога се случват и спешни ситуации. През август 2018 г. Пике трябваше да бъде в САЩ, където Общото събрание на Международната федерация по тенис (ITF) одобри проекта за реформа на Купа Дейвис.

„Няколко дни преди гласуването разговарях с треньора:„ Слушай, Ернесто, трябва да летя. Има някои съмнения и моето присъствие би помогнало. “ Не исках да му казвам, че срещата е в Орландо. Не отказа, но и не позволи.

Тогава играхме за Суперкупата на Испания срещу Севиля и спечелихме благодарение на моя гол. Тогава отново му говорих: „Ернесто, помниш ли какво казах: мога ли да отида там? Ще пропусна само една тренировка. Обещавам, че ще спечелим първия мач от първенството, не се притеснявай. " Той попита къде е.Казах в Орландо и той бързо отговори: „Забрави, прекалено е далеч “. Настоявах, че ще спечелим, когато се върна “- разказва Пике.
Общото събрание одобрява проекта за реформа, той печели 71% от гласовете, а за успеха му са необходими 66,7%. "Аз летях там, те одобриха формата и когато се върнах, спечелих", казва с радост Жерард.

В Барселона не са много доволни от случващото се около бизнеса на защитника и предприемат мерки това да не се случва и с други техни играчи.
Решението бързо беше намерено: ръководството адаптира договорите към новото време. След сезон 2018/19 има клауза в договорите на новодошлите играчи, която испанското издание “ABC”, позовавайки се на източници в клуба, нарече "анти-Пике".  
Клаузата забранява на играчите да извършват не футболни професионални дейности без разрешението на клуба. Освен това Барселона ограничи използването на социални мрежи от играчи по време на мачове и тренировки, а също така им забрани да разпространяват снимки, направени на места, които са затворени за обществото, например, докато са били в хотели преди мачове на отбора.

Пике прави и звучни провали в начинанията си. През 2011 година Жерард основава “Kerad Games”, компания, специализирана в разработването на видеоигри, започвайки с инвестиции от 500 хиляди евро. След Световното първенство през 2018 година компанията трябваше да прекрати дейност поради загуби от 2 милиона евро

Пике се подготвя за живот след футбола, но уверява, че сега напълно се е отдал на играта: „Моят бизнес е какво правя извън терена. Единствената ми работа е да играя футбол и да го правя по най-добрия начин, по който мога“



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zona14
Категория: Спорт
Прочетен: 14880
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930