Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2020 15:10 - Packing- "революционната" статистика, за която (може би) не знаете
Автор: zona14 Категория: Спорт   
Прочетен: 781 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всички сме свикнали със статистиките в спорта, най-вече във футбола. Брой победи над противника, отбелязани голове, допуснати голове. След всяка среща, а доста често и по време на самата среща, от телевизионния екран получаваме информация за случващото се на терена: пасове за отбор, проценти владеене на топката, изпълнени корнери, удари в и извън вратата.

Всичките тези данни са интересни, но доколко всичко това е важно и решаващо за крайния изход от срещата?

 Обрисува ни се математически какво се е случило на терена, но много често владеенето на топката и отправените удари не са достатъчни за победата. Защото, съгласете се, един защитник може да си подаде топката със своя партньор в отбрана 100 пъти и накрая статистиката ще отчете над 97% успеваемост на пасовете. 

 Но как това повлиява на резултата на срещата? Чисто организационно е добре за отборa им, защото дава възможност на съотборниците им да отдъхнат, да съберат сили и да заемат позиции по терена и да започнат изграждането на атаката си. Но изразено статистически, не ни дава почти нищо като информация или поне не важна такава.

 Ето един пример: владение на топката: 51-49% ; удари към вратата: 18-14; точни удари към вратата: 13-12; корнери: 7-5.  Изглежда като много равностойна среща, нали? А ако ви кажа, че резултатът е 1-7!? Бразилия - Германия. Сетихте ли се? Защо показателите на двата отбора са толкова близки, а резултатът е толкова “крещящо” различен? Този въпрос си задават хиляди фенове и журналисти - всички, които се интересуват от футбол.

 Ето и друг пример: атака за Арсенал. Йозил копва топката над трима защитници на втора греда, където намира Обамеянг. Той от своя страна “сваля” топката на Лаказет, който реализира. Супер атака и гол! Но какво ни казва традиционната статистика: асистенция за Обамеянг и гол за Лаказет. А какво остава за “архитекта” на гола Йозил? Най-много да получи похвала от коментатора на мача! Няма да видите неговото отиграване изразено статистически!

 Всичко това е напът да се промени! Все повече навлиза нова статистика във футбола - PACKING!
 Това е разработка на двама немски дефанзивни футболисти - Стефан Рейнарц и Йенс Хегелер, и двамата бивши играчи на Леверкузен. Те създават компанията Impect през 2015 година, базирана в Кьолн, където изобретяват статистика, която е наречена “революционна” във футболните среди. ЗАЩО!? 

 Защото тази статистика “показва” кой футболист колко допринася за преминаването на противников играч или група от играчи - изострянето на играта. По-точно е насочена към пасовете на футболистите, които оставят противников играч или играчи зад линията на топката. Това може да става след пас напред, настрани (диагонал), пас на късо рзстояние, на дълго разстояние, дрибъл - важното е пасът да бъде успешен (да бъде овладян от съотборник) и с него да бъде преодолян поне един противников състезател.
 Да преминеш противников играч е изключително важно във футбола, защото по този начин остават по малко пречки до целта - отбелязването на гол. Но някои преминавания са с по-голяма стойност - тези на противниковите защитници, защото е по-трудно за изпълнение и е по-близко до вратата на другия отбор. Затова се въвежда терминът Impect.

Нека обобщим:
 Packing - имаме тогава, когато след пас, овладян от съотборник, е бил преминат противников играч или група от играчи от противниковия отбор.
 Impect - имаме, когато след пас, овладян от съотборник, е бил преминат защитник или защитници на противниковия отбор.
 За всеки преодолян противник се получава точка за подалия и получилия паса.

Ето пример:


 Арнолд от Ливърпул прави пас към Адам Лалана, като след поемането на топката са преминати 4 противникови играчи. Така на Арнолд се броят 4 точки по системата Packing, а на Лалана 4 точки за усвоена топка според Packing системата. Следва пас на Лалана към Салах, за което той получава 4 точки за Impect (защото преминатите играчи са защитници), Салах също получава 4 точки за Impect, защото с получаването на топката е елиминирал 4 защитници на противника.

 Така математически се дава информация за “важните”, “влияещите” на играта подавания както на отбора, така и на всеки футболист поотделно.
 За първи път статистиката е показана на екран от немската телевизия ARD по време на Европейското първенство през 2016-а година.

Най-високи показатели на Packing системата по време на състезанието има Тони Кроос с 82 точки средно на мач (което, съответно е равно на 82 противникови играча, елиминирани след негов пас).

Impect системата показва, че Еден Азар и Сеск Фабрегас имат по средно 9 преодоляни защитници на среща от първенството. Веднага след тях с по 8 средно на мач се подреждат Де Бройне и Иниеста.

Защо е важна тази статистика в света на футбола?

Защото дава стойност на действията на играчите, които “накланят”, променят изхода на крайния резултат.
 В изиграните 51 мача на последното Европейско първенство, само в 3 отборът-победител има по-слаби показатели по системата Packing или казано в проценти 5,88%. В останалите 48 срещи (94,12%) победителят е имал по-високи показатели на Packing. Ето колко е важна информацията от тази нова статистика. Приложението ѝе огромно.

Всички обичаме да се обзалагаме с приятели за изхода на дадена среща. Или да се опитаме да изкараме някаква сума след залог в букмейкърска къща. Отваряме статистиките на отборите, проверяваме какви показатели имат те, след това отделните играчи и процентът ни за успех рязко се повишава.

Или вие сте мениджър на отбор и имате нужда от качествен плеймейкър или много подвижен и комбинативен нападател - отваряте Packing статистиките на предложите ви футболисти и придобивате представа за играча в този аспект от играта.

Може би ще се изненадате да научите, че на последното Европейско нападателят с най-висок рейтинг е Грациано Пеле! Той е направил 82 точки средно на мач. Далеч зад него са Йозил с 66 точки и Златан Ибрахимович с 64. Само за справка - Кристиано Роналдо е със седми показател с 57 точки средно на мач

 Нека погледнем към Висшата лига. Трите отбора с най-много Packing точки до момента са: Ливърпул, Манчестър Сити и Лестър - не е учудващо, че това е и временната тройка на върха в класирането! От играчите Де Бройне оглавява персоналната класация в точкуването.

Packing-ът е голяма крачка напред в света на футбола и статистиката. Той вече променя начина, по който се гледа (математически) на действията на играчите по време на среща.

Ето какво казва за статистиката Лукас Кеплер - директор в Impect: “Футболът е слаборезултатна игра и е нечестно да оценяваш 11 играчи въз основа на головете в дадена среща. Стефан (Райнарц - един от изобретателите на статистиката) не е изключителен дрибльор, но умее да прави страхотни подавания, които не бяха анализирани както би му се искало на него. Простичките вертикални пасове не се оценяваха достатъчно. Може би сега имате число, което показва, че играчът, който прави подаванията, е много по-ценен от играча, който прави зрелищен, но неводещ до нещо значимо далечен удар.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zona14
Категория: Спорт
Прочетен: 14907
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930