Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2011 09:28 - Невиждани очи бързо се забравят?
Автор: georgibogdanow Категория: Изкуство   
Прочетен: 3858 Коментари: 17 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Народната мъдрост гласи, че невиждани очи бързо се забравят. По-скоро съм склонен да мисля, че това наистина е така, но само в случаите, за които не си струва да съжаляваме, като допускам, че пространственото раздалечаване в много от случаите е дори полезно, скрепяващо и здравословно за отношението между двама души. Всеки има право на собствената си гледна точка, почерпена от личния му житейски опит. Материалът може да бъде прочетен на следния адрес
club50plus.bg/life/tendencies/1829-2011-10-04-10-56-19.html


НЕВИЖДАНИ ОЧИ БЪРЗО СЕ ЗАБРАВЯТ ?

 

Мисля си за устойчивостта на връзките в последно време. Зачестиха случаите, в които млади хора избират съжителство без брак, а сравнително голям процент от онези, които все пак се решават да подпишат, не след дълго предпочитат развода, за да започнат всичко отначало. Изкушенията в света около нас станаха повече и мнозина отказват цял живот да се вглеждат в очите само на един човек.  Въпрос на баланс и на гледна точка е  дали това е напредничаво или е показателно за упадък на морала.

Някога прабабите ни са се омъжвали преди да навършат 20 - често за човек, с когото само са си казали добър ден. В много от случаите дори без да са му видели очите, понеже моралът е изисквал момата да е скромна и смирено да гледа в земята. Или защото не са я питали за кого иска да се омъжи. Въпреки това много от браковете са били  успешни. В днешно време е точно обратното – всичко съществено като отношения между двамата е преди брака, опознали сме човека отсреща до последната бенка (и банка), а скоро след това не искаме да го погледнем. Не винаги, разбира се, но е факт все по-малкият процент хора, които създават трайна и устойчива връзка с партньора си. Ценностната система е различна, а компромисите, които сме склонни да правим,  винаги са обусловени от цената и авторитета на съответния социален модел, който избираме да следваме.

Много са факторите, които подлагат на изпитание една връзка, независимо дали е скрепена с брак или не. Ще се спра на един  от тях – когато се налага двама души да живеят разделени, и въпреки това да няма разрив в отношенията им. Причините за раздялата могат да са най-различни, но най-често става въпрос за работа в друг град или държава.

В някои случаи не след дълго комуникацията става по-вяла – понякога е взаимно, а понякога едната страна е тази, която бързо загубва интерес. Народната мъдрост гласи, че невиждани очи бързо се забравят. Така ли е в действителност?

Вероятно да, но предимно в случаите, в които така или иначе връзката не е била особено силна и плътна.  Можем бързо да изтрием другия от паметта си само ако той така или иначе не е заемал особено важно място там. Физическата и пространствената близост не е същинска връзка между двама човека. Това е някакво ситуационно отношение по силата на обстоятелствата. Имало е влечение, което отдавна е забравено, но инерцията и страхът от непознатото са карали двамата да се залъгват, че всичко между тях е наред. Подобна връзка е особено уязвима при евентуално пространствено раздалечаване. Просто защото връзка отдавна няма. Когато другият отсъства, вече не остава нищо, което да те свързва с него и е нужно съвсем малко, за да се тръгне в различна посока.

Нещата винаги имат идея и форма. Можем да обозначим духовната връзка и привличането между двама души като идея, а съвместното съжителство – като форма. Дори при липса на идея, формата е способна да продължи една връзка с години по силата на статуквото, рутината и инертността. Но при живеене на различни места, т.е. при липсата на форма, остава да се надяваме само на идеята, която в конкретния случай отдавна липсва.

Мисля си, че ако раздалечеността ни с другия е обусловила раздялата, то вероятно не трябва да страдаме по изгубеното. Понеже връзка, която е приключила заради нещо подобно, в повечето случаи изобщо не е започвала. И рано или късно бихме се сблъскали с това. Колкото по-рано, толкова по-добре. Ние, хората, често сме склонни да си затваряме очите пред очевидното и да се надяваме до последно, въпреки усещането си за улица без изход. Не че другата крайност е по-добра – да се отказваме при най-малката трудност.

В много от случаите, при все наличието на чувства между двамата, може някой новопоявил се да се намеси фатално между тях. Тогава невижданите очи се забравят, понеже новите са по-интересни от старите. Ако единият или двамата партньори не са узрели за идеята да имат връзка с ясното съзнание какво им носи тя и нужните компромиси, които изисква, е лесно да бъдат разколебани. Понеже новото винаги носи тръпка, много по-вълнуваща от скучноватото и познато ежедневие, което сме имали с досегашния ни партньор. Новото вероятно също ще е временно, но предпочитаме да не мислим за това, докато търсим нови емоции. Особено ако в нас съществува стремежът към  нещо неизживяно.

В природата на човека е да се чувства недооценен. Малцина са тези, които смятат, че заслужават живота, който имат. Повечето са на мнение, че им съответства по-добра работа, по-добър партньор и изобщо – всичко. В масовия случай сме склонни да упрекваме човека до себе си, нарочвайки го за главен виновник за собствените ни неудачи. Понеже сме с него, а сме далеч от живота, който сме си представяли. Той е непосредствен свидетел на всичко това и вероятно пряк виновник. Лесно е да смятаме, че  ако бяхме с някой друг, вероятно всичко щеше да е различно. Това в много от случаите е илюзорно, но така или иначе голяма част от нас са склонни бързо да заменят познатото, от което не са доволни, с неизвестното, което е вълнуващо, ново, считайки че вероятно то ще им донесе всичко онова, което до момента им е липсвало. В природата на човека е да подценява познатото и онова, което има, а да надценява неизвестното, често натоварвайки го със собствените си очаквания. Затова е склонен да направи промяна, а отдалечеността му от другия създава условия за това.

В случай, че между двамата е имало хубаво и силно отношение, раздалечаването понякога може да доведе дори дотам, връзката им да се скрепи по-здраво. Стига те да имат ясна идея за другия, какво обичат в него. Подобна идея обикновено съществува в една или друга степен, но тя лесно бива заглушена в обикновеното съжителство посредством битовите скандали - било то за пари, било за дразнещите дребни навици на другия, които с времето стават нетърпими за нас – къде си оставя чорапите, какви звуци издава докато се храни или спи, къде оставя мръсните чинии... Когато сме разделени, досадното ежедневие и битовизмите липсват, остава ни мисълта за другия, изчистена от шлаките на делника. Тогава можем да го видим по-добре откогато и да било, понеже когато нещо ни е твърде близо пред очите, то е способно да закрие всичко пред нас, без да можем дори да го фокусираме добре. Това е като монета от 1 стотинка, която, приближена до окото ни, може да закрие всичко, но отдалечим ли я на метър, е незначително петънце. По същия начин, отдалечим ли се за малко от другия,  можем да гледаме на него в завършената му цялост, да го разбираме по-добре, да го оценим по достойнство и най-важното – да нямаме усещането, че закрива всичко друго около нас и ни ограничава светогледа. Така усещането за връзката като затвор липсва и това е в основата на спокойния и добър тон между двамата.

Споделям мнението, че здравата връзка е не при тези, които непрестанно се взират в очите си, а е при онези, които гледат в една и съща посока. В този смисъл не считам пространствената раздалеченост на двама души за нещо задължително негативно. Смятам, че в много от случаите, това може да спомогне за заздравяването на една връзка, която принципно е имала потенциал в себе  си да просъществува. А в други случаи слага край на онази, която не е почивала на здрава основа. Временната раздяла, наложила се по  по силата на обстоятелствата, е като чиста вода, която отмива ненужните песъчинки, за да остане накрая само онова, което е наистина стойностно.

                                                       Георги Богданов Г.




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vahisht - Раздялата.....
07.10.2011 10:01
"Раздялата за любовта е това, което е вятъра за огъня: слабия гаси, а силния разгаря!"
Всичко зависи от духовното ниво на което са достигнали двама души при своето общуване.Физическата раздяла сама по себе си не е раздяла, а временно отсъствие.
Да очите може да се забравят но при съцата въпроса стои другояче...
Поздрави!!!
цитирай
2. georgibogdanow - Здравей, vahisht!
07.10.2011 11:55
Включването ти е много на място, думите ти са изцяло в духа на написаното от мен. Хубаво и радващо за всеки човек е да среща съмишленици за онова, което сам е осъзнал, ако и да е мислено и казвано от милиони преди него - знайни и предимно незнайни. Понеже знанието е едно, а осъзнаването - съвсем друго. Поздрави!
цитирай
3. monaliza121 - Точен анализ
07.10.2011 12:45
Раздялата укрепва чувствата, когато наистина ги има...

Поздрав!:))
цитирай
4. dorichela - Георги, едно време са се женили без ...
08.10.2011 01:00
Георги, едно време са се женили без да се познават и браковете са устоявали, защото е било немислимо да се разведат... Но е факт, че ценностната ни система се превръща в ценна система, всичко се оценява на друг кантар и други теглилки... Но аз съм на мнение, че откриеш ли точният човек, подписът няма да промени нищо... Свидетелство за любов и преданост? Не... те се доказват с всеки малък жест, с всяко действие....
Невиджданите очи.... забравят се. Понякога е за добро....
цитирай
5. georgibogdanow - Раздялата укрепва чувствата, к...
08.10.2011 09:26
monaliza121 написа:
Раздялата укрепва чувствата, когато наистина ги има...

Поздрав!:))


Привет, monaliza :). Такива нещица си мислех и аз, пишейки материала си :)
цитирай
6. georgibogdanow - Dorichela, здравей,
08.10.2011 09:33
подписът никога не може да те накара да обичаш повече другия. Най-много да засили чувството ти за емоционална "клаустрофобия". Така го мисля и аз (поне до този момент), без да искам да отнемам правото на онези, които го чувстват различно. Понеже всяко нещо си има предимство и недостатъци и всеки сам избира кое да му е приоритетно. Хора всякакви, нека всеки прави онова, което счита за добро за себе си, стига да не пречи на другите. Поздрави :)
цитирай
7. makont - Много интересна тема.
10.10.2011 18:04
Да, когато има любов и разстоянията не могат да притъпят чувствата. Тогава започваш да усещаш липсата на другия все по-осезателно. А за любовта трябва да се воюва, често трябва да подтиснеш собственото си его, да направиш компромис, не със себе си, със ситуацията. Любовта трябва да гради. Двама души трябва да имат общи цели и да се борят за тях, това скрепява, това за мен е "гледането в една посока". Хубава вечер!
цитирай
8. georgibogdanow - Благодаря, macont!
10.10.2011 21:01
Хубава вечер и на теб :)
цитирай
9. tili - За каква връзка
10.10.2011 21:08
говориш?
цитирай
10. georgibogdanow - За каква връзка говориш? Ако от ...
10.10.2011 21:26
tili написа:
За каква връзка говориш?


Ако от текста не става ясно, с всичките му скоби и гледни точки, едва ли бих бил по-ясен само в няколко изречения, написани като коментар :). А и предпочитам всеки да го тълкува, както намери за добре... всъщност, винаги така се получава с текста на всеки автор, независимо дали предпочита или не - изводите за текста му са толкова различни, колкото са и читателите :).

Бих предпочел да провокирам замисляне и въпроси, вместо да натрапвам отговори и собствената си гледна точка на останалите. Това е още една причина да предпочитам да не тълкувам текстовете си под линия. А конкретно този го считам за един от най-прозрачните.

Поздрави :)
цитирай
11. veninski - Интересни мисли. Поздрави!
11.10.2011 03:58
Интересни мисли. Поздрави!
цитирай
12. shtaparov - Предизвикателство
13.10.2011 00:43
Това е знаменита народна мъдрост и всички размисли върху нея са вид "източна" философия,създадена от Българи!
цитирай
13. georgibogdanow - veninski, shtaparov,
13.10.2011 09:24
благодаря ви за коментарите!
цитирай
14. pumona - и така - вие сте...
22.10.2011 13:57
И така - вие сте прекрасна млада двойка, която изпитва затруднение в общото си съжителство. Аз като медиатор - преди да пристъпите към развод ви съветвам - прочетете "Невиждани очи бързо се забравят" и ще разберете коя ще е следващата ви стъпка към осъзнаването на любовта ви един към друг. Довиждане.
цитирай
15. georgibogdanow - Ехеее, pumona,
24.10.2011 01:18
усмихвам се в момента. Текстът ми едва ли има чак подобни претенции, но за мен е ласкаво да го възприемаш така - къде насериозно, къде на шега :). Благодаря ти, че се включи. Поздрави :)
цитирай
16. zvezdichka - И аз съм
07.11.2011 15:48
на същото мнение и често пъти съм го споделяла в коментари, че е много важно двамата, които се обичат да гледат в една посока! И да търсят да се опознават като същности, да се доверяват един на друг, да бъдат споделени и да бъдат верни на любовта си! Но тя любовта ги подтиква да се търсят и да се събират, въпреки големите растояния, които понякога ги разделят.
Поздрави Георги!
цитирай
17. georgibogdanow - Привет, zvezdichka,
07.11.2011 19:08
много от посланията, които битуват около нас, не носят нещо революционно. Нагледали сме се на всякакви текстове и четива. Въпросът е доколко ги усещаме и наистина разбираме. Радващо за всеки е да среща съмишленици, относно гледните точки, които споделя. И аз ти благодаря ти за споделеното!

Поздрави :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgibogdanow
Категория: Изкуство
Прочетен: 210948
Постинги: 31
Коментари: 478
Гласове: 4178
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930